Oppskrifter

FLUFF HEAVEN

Du søte, myke, fluffy kardemommebun. Ifjor sommer var vi en jentegjeng på hyttetur og tok turen innom Sortland der ei av de jeg var med bodde. Naboen til huset hun var oppvokst i var et av de fineste bakeriene jeg har vært på, med verdens godeste kardemommesnurrer. Jeg har i ettertid prøvd å gjenskape disse etter beste evne, med varierende hell. Før nå. Det skal sies at bakeriet steker sine i stenovn og vanlig ovn aldri blir det samme, men det er ikke langt ifra. Om jeg får påstå det selv.

Kanelsnurrer er en evig klassiker, men la meg fortelle dere – kardemommesnurrer er en verdig konkurrent og troner høyt på min liste. Mitt absolutt viktigste råd: bruk kardemomme av god kvalitet, gjerne litt grov. Jeg var så heldig å få en helt fantastisk kardemomme i gave, men du kan kjøpe hele kapsler og kverne selv. Det utgjør virkelig all verdens forskjell; god kardemomme bevarer lukten og smaken selv når den er avkjølt. Vanlig malt kardemomme avgir kun lukt ved steking.

Jeg følte meg inspirert og fylte til og med noen av dem med vaniljekrem! Jeg hadde rester fra tidligere i uken liggende i kjøleskapet så det var nesten meant to be. Vanilje og kardemomme var en himmelsk kombo. Her som med de fleste andre deig oppskrifter – ikke stress deigen og gi den tid til å heve seg ferdig, minimer gjerne mengden gjær og la den stå dobbelt så lenge.

Kardemommesnurrer

Del 1

2,5 dl melk – jeg brukte hel – varm opp til lunken

1 pk tørrgjær + 1 ts sukker

Ha tørrgjæren og sukkeret oppi den varme melken og rør gjøren ut. La den stå i ca 5 minutter til den begynner å skumme.

Del 2

120 gr smør

150 gr sukker

1/2 ts salt

2 egg

650 gr hvetemel

1/2 ts vaniljepulver – valgfritt

Ha smøret, sukkeret og salt i en bakebolle, anbefaler kjøkkenmaskin her, men alt kan gjøres for hånd også. Bruk padlekroken og kjør kjøkkenmaskinen på medium hastighet til smøret og sukkeret er godt blandet sammen, ca 3 min. Ha i 1 egg om gangen mens maskinen går. Ha i 300 gram mel og la det blande seg godt sammen. Bytt til eltekrok, ha i vaniljepulver om ønskelig, melkeblandingen og resten av melet. Kjør på medium hastighet i minst 5 min til deigen slipper kantene og er helt glatt. Dekk bollen med plastfolie og la den heve i 2 timer.

Ha deigen over på kjøkkenbenken med litt mel under. Del den i 2 og la den hvile i 5 minutter. Jeg gjorde som følger: Kjevlet begge emnene ut til store rektangler. Den ene dekket jeg med smør, kokosblomstsukker (gir en god karamellsmak, men bruk gjerne vanlig sukker) og en god mengde kardemomme. Den andre delen smurte jeg vaniljekrem utover og strødde kardemomme over. Brett den øverste delen ned så den møter kanten nederst. Nå har du en lang rektangel. Jeg pleier å kjevle litt lett opp og ned for å klemme dem litt sammen.

Her kan du velge selv hvordan du vil rulle eller snurre dem men jeg skjærer hver rektangel i 8-10 strimler. Hver strimmel skjærer jeg i 2 opp til de 2 øverste cm av strimmelen, slik at du får 2 lange armer. (Håper dette er forståelig, tenker jeg kanskje bør lage en video for å demonstrere)

Tvinn armene til strimmelen rundt og legg dem enten i sirkler som jeg har gjort eller knyt dem rundt hverandre. Legges så på ovnsplate dekket med bakepapir. Legg et kjøkkenhåndkle over og la dem heve i ca 30 min. Jeg penslet med melk og strødde perlesukker over. Du kan gjerne pensle med egg om du vil, det gir finere farge – jeg var dessverre fri for egg.

Stekes på 175 grader i 12-15 min avhengig av ovnen din, jeg steker mine på hakket under det midterste i ovnen. Avkjøles på rist. Nyt og frys gjerne restene om det blir noen. Det ble det ikke her:)

 

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Ævin Ghadani
  1. august 2018 at 14:12

  OMG SÅ UTROLIG DEILIGE DE SER UT????
  Du er så flink til å legge ut forskjellige ting men bakverkene dine er de beste?

  • Reply
   Shilan
   1. august 2018 at 14:24

   Takk beste??❤️

  Leave a Reply

  %d bloggere liker dette: