Oppskrifter

RYPE SYMFONI

Who’s that chick? Sorry, måtte bare.. Hold dere fast folkens, for dette, dette er en suppe av typen; alle gjestene dine sier wow, shit for en god kokk du er, restaurant standard – om jeg får si det selv. Ikke la deg lure av tidlig 2000-tallets overstekte rypebryst med så sterk viltsmak at ingen andre enn fuglehunden i huset så mye som luktet på kjøttet. Dette er en dekadent rett med eksepsjonelt mørt bryst. Trikset? Slutt å stek dem for lenge! MAKS 2 minutter på hver side og minst 15 minutters hvile på benken før du så mye som tar i den.

Til tross for at det skal kokes kraft og stekes bryst må du ikke bli skremt. Dette er ingen avansert rett, kun et prakteksempel på at du kommer veldig langt med gode råvarer og god tid. Jeg brukte 4 ryper da vi var ganske mange, her må du nesten se det ann selv. Du kan fint bruke 2 ryper til kraft og steke brystene, i utgangspunktet beregner jeg et bryst per person. Hvis den skal serveres som forrett holder det med 1/2 bryst per person.

Rype suppe – 4 personer

2 stk ryper

250 gr bacon i terninger

1/2 purreløk i biter – jeg bruker både det grønne og det hvite

250 gr sopp – jeg brukte aromasopp

1 pk kremfløte

1 boks creme fraiche

2 stor gul løk – i terninger – 1 til kraften og 1 til å steke med baconet

4 fedd hvitløk – finhakket

salt og pepper

litt tørket chilli – om ønskelig

5 ss soyasaus

ca 1,5 -2 liter kokt vann

et par ss olje til steking

 

Begynn med å flå rypa. Skjær brystene pent av og sett dem til side. Ta kråsen ut av rypa (såkalte tyggemagen). Du velger selv om du vil steke hjertet og leveren ilag med brystet eller koke det til kraft. Smaker lekkert stekt. Ikke vær redd for innvoller, de innehar mye smak.

Varm opp 1 ss olje i en stor kasserolle på medium høy varme og ha i rypeskrottene. Krydre med salt og pepper mens de brunes. Etter 2 minutter har du i løken og hvitløken, brun videre mens du snur på skrotten etterhvert. Etter 5 minutter har du i det kokte vannet, setter lokk på kasserollen og skrur ned varmen, min ovn sto på varme 4 av 9. La kraften stå å putre i 2,5 time ca. Går fint med 1,5 hvis du har dårlig tid. Ta skrottene ut av kraften og la dem avkjøle seg noe før du peller av alt kjøtt som vil komme av beina, mye å hente på lårene og vingene. Etter dette kan du kaste skrottene og ta vare på kjøttbitene. Om kraften din er veldig grumsete kan du med fordel sile den av, men dette er ikke et must.

Du kan enten ha kraften over i en bolle og bruke samme kasserolle eller ta en ny en. Varm opp 2 ss olje og ha i bacon, purreløk og løk. Krydre godt med pepper og tørket chilli – avstå gjerne fra saltbruken her da vi hadde salt i kraften og du skal tilsette soyasause senere. Ha i fløten og creme fraiche, rør godt. Tilsett kraften og soyasausen før du lar suppen småputre i minst 20 minutter uten lokk. På dette stadiet regulerer du tykkelsen og smaken på suppen: om den er for tynn: la den redusere lenger uten lokk. Om den er for tykk: ha i litt vann. Smak til med grovkvernet pepper. Tilsett kjøttbitene fra skrotten på slutten av koketiden.

I mellomtiden klapper du rypebrystene tørr med kjøkkenpapir og strør salt og pepper over. Stekes på høy varme (7-8 av 9) i litt olje. 2 minutter på hver side – muligens 3 om filetene er tykke eller du simpelthen ikke liker rosa kjøtt. Ta vekk fra pannen og la dem hvile på et fat i en tyve minutters tid. Trenger ikke serveres varm da suppen skal være rykende ved servering.

Så er det bare å dandere. Suppen først og brystet skjært i tynne skiver oppå. Strø gjerne over litt persille om ønskelig. Jeg serverte suppen med foccacia – oppskriften på den finner du i arkivet. Litt godt smør og en lekker rødvin er heller ikke feil.

Bon appetit mes amis:*

 

 

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    hans
    12. oktober 2018 at 18:32

    Denna kom lett inn på topp 3 🙂 it was awsome!!

  • Leave a Reply

    %d bloggere liker dette: