Oppskrifter

SEA FOOD PLATTER DELUXE

Sjømat dere! Uten tvil noe av det beste jeg vet om, som jeg spiser altfor lite av egentlig. Super allsidig, rimelig å handle inn og sykt lekkert! Alle liker ikke alt, men alle liker noe – med andre ord; du kan servere så mye forskjellig tilbehør at selv de som ikke liker selve sjømaten blir mett av alt som blir servert ilag med.

For en stund tilbake disket jeg og noen venninner opp med sjømat aften. Vi kjøpte reker, kreps og blåskjell på SPAR og masse tilbehør. Noe av det ferdig, noe av det lagde vi selv.

På REMA 1000 selger de blant annet fryste edamame bønner, hele bønner, ikke de ferdig avskallede noen. Damp dem enten i mikroen med plastfolie over eller et par minutter i kokende vann, skvis sitronsaft og grovt salt over og server. PS! Ikke spis skallet – this happens more often than you think:)

Krepsen kjøpte vi fryst da det var det eneste vi fant. Tinte dem og serverte romtemperert med chilli aioli og sitron.

Super store og helt nydelige ferske reker fra lyngen. Her var vi så heldige at en av oss faktisk skrelte 3,5 kg reker før middagen – luksus:)

Potetsalat med mening! Start med å skjær potetene i 4, jeg brukte nypotet mandel. ca 2 kg (lagde altfor mye, men fint med rester!) Kok dem «al dente», altså ikke la dem bli så møre at de begynner å smuldre opp. Sil av vannet og la dem avkjøle seg nesten helt kalde. I mellomtiden damper du en bukett med fersk asparges i ca 3 minutter, husk å brekk av endene først! Sil disse av og legg dem i en bolle med kaldt vann før du skjærer dem i grove biter.  I en stor bakebolle visper du sammen følgende: saften av 2 sitroner, 2 ss dijon sennep, salt, pepper, 2 finhakkede sjalottløk, 1 lite glass kapers (uten væsken), 2 ss ønsket eddik og  ca 5-6 ss av en god olivenolje. Ha potetene og aspargesen oppi bollen og tada! Smaker faktisk best dagen derpå, så lag den gjerne i forveien.

Den fine rekekaken på bildet har min svenske venninne laget, helt nydelig! Mulig jeg må lage den med henne en dag så dere får oppskrift:)

Mango salsa! Så så så godt. Du trenger følgende: 2 store mango skrelt og skjært i små biter, 1 stor agurk (del i to på langs og skrap ut frøene med en teskje før du skjærer i halvmåner), 1 finhakket rødløk, 1 finhakket rød chilli, 1 stor håndfull finhakket koriander eller bladpersille, 1 boks mais uten væske, 3 avokadoer i grove biter, saften av 2 lime, 1 ss eddik, salt og pepper. Bland alt godt sammen, lages gjerne litt i forveien og oppbevares kaldt slik at smakene får trukket godt inn.

Ellers ristet vi brød med olivenolje i ovnen, serverte verdens beste smør – Bregott med flak av havsalt fra Sverige! Forskjellige majones typer, sitronskiver, urter og grønnsaker i små skåler og det var duket for en helaften. Sist men ikke minst; Blåskjell suppen!!

Du trenger følgende: 1,5 kg ferske blåskjell – vasket og rensket, 2 bokser kokosmelk – ikke lett kokos melk da den skiller seg ved koking, 2 ss green curry paste, 2 finhakkede sjalottløk, 1 finhakket chilli, 1 ts finhakket ingefær, 4 fedd finhakket hvitløk, saften av 1 lime, ønsket krydder – jeg brukte salt, masse grovkvernet pepper, røkt paprika og litt gurkemeie. Om ønskelig kan du ha i litt grønnsaksfond her for å gi mere smak, maks 2 ss.

Slik gjør du: Stek løk, hvitløk, chilli og ingefær gyllen i olje i en tykkbunnet kasserolle. Ha i curry pasten og krydrene og stek med løken i ca 1-2 minutter. Ha deretter i kokosmelken og fonden om ønskelig, noen syns det gir en dypere smak enn den man oppnår ved å koke en suppe så raskt. Ha i 1 dl med vann og tilsett mer etterhvert om du ønsker en tynnere suppe. La småputre i ca 5 minutter før du har blåskjellene oppi og setter lokket på. Medium til høy varme i ca 5 minutter. Sjekk at blåskjellene har åpnet seg og ta kasserollen vekk fra varmen. Skvis limesaft over og server en usedvanlig lekker rett.

Alle disse rettene og tilbehørene gjør seg utmerket ved siden av både grillmat og annet i sommer. Vær kreativ! Det skal så lite til å heve et måltid 10 hakk:)

xoxo

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

%d bloggere liker dette: