Oppskrifter

THE BREAD

Jeg har lenge vært i tvil om jeg skal poste den oppskriften. Den er en av mine favoritter, både hva gjelder smak, utførelse og bildene. Brødet tar tid, krever forarbeid og en kjærlig hånd. Til gjengjeld gir den deg en av de beste smaksopplevelsene innenfor den store glutenrike verdenen. Sprø skorpe, fluffy innside, søte biter av tørket frukt og sprøheten til ristede nøtter. Litt smør, lekker ost og et glass rødvin – så har du en helaften.

Les hele oppskriften igjennom før du begynner og husk: har du ikke alle ingrediensene gjør det ingen verdens ting, matlaging er ikke svart/hvitt. Bruk det du har og tilpass til din gane.

Frukt rugbrød

Dag 1

2 pærer i grove biter

1 eple i biter

70 gr tørket aprikos i biter

100 gr tørkede tranebær

70 gr valnøtter – ristede

70 gr hasselnøtter – ristede

50 gr gresskarkjerner

1 kanelstang

1 anisblomst

2 teklyper med earl grey te – eller teposer

Ha alt i en stor bakebolle og dekk med ca 2 liter kokende vann. La stå på kjøkkenbenken utildekket natten over.

Dag 2

800 gr av vannet som frukten og nøttene fra dagen før

750 gr hvetemel

150 gr siktet rugmel

200 gr grovt rugmel

50 gr mørk sirup

1 ts salt

1/2 pakke tørrgjør

Løs opp gjæren i litt lunkent vann og ha i en stor bakebolle, absolutt en fordel å bruke kjøkkenmaskin her, men ikke et must. Tilsett resten av ingrediensene og elt i ca 10 min på medium hastighet.

Sil av frukten og nøttene fra dagen før og hell ut vannet. Tilsett frukten og nøttene i deigen og elt på litt lavere hastighet i ca 2 min til. La heve under plast i ca 2 timer. Deigen blir litt løsere enn vanlig brøddeig.

Dekk 2 brødformer (2 store, eller 3 små) med bakepapir og ha deigen over på kjøkkenbenken. Form til ønsket form avhengig av lengde på formen og legg dem over i formen (første gangen jeg lagde disse formet jeg dem, andre gangen helte jeg deigen rett i formen fra bollen og glattet ut toppen, begge funket like bra . velg selv) Dryss litt mel over brødene og la dem heve under plast i ca 1-2 timer til.

Sett ovnen på 200 grader og stek brødene på nest nederste rille i ovnen i 45 min. Senk deretter temperaturen til 180 grader og stek videre i ca 25-30 min. Grunnen til at jeg sier ca er at ovner er forskjellig og man nesten må se det litt ann. Det er et fuktig brød og trenger litt tid. Ulempen med å stikke en pinne ned i dette brødet under steking er at oddsen er stor for at treffer på en fruktbit og dermed tror brødet ikke er ferdig stekt.

Når brødet har fått en fin skorpe tar du den ut og lar den avkjøle seg i formen på en rist.

Eksepsjonelt godt med ulike oster, jeg syns både Kraftkar, Comte og Chevre passet utmerket, men for å være helt ærlig var det like godt med et godt lag meieri smør. Jeg håper så inderlig dere prøver å lage den. Smaker virkelig lekkert:)

xoxo

 

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    hans
    13. juni 2018 at 16:54

    Nice 🙂

  • Leave a Reply

    %d bloggere liker dette: